Sammanfattning
Hälften av alla personer som har hörselnedsättning eller dövhet i Sverige är i arbetsför ålder och utgör en grupp som är missgynnade på arbetsplatsen på grund av kommunikationssvårigheter. Högre nivåer av ansträngning vid kommunikation, lägre delaktighet och mer stressrelaterad sjukfrånvaro, vilket i sin tur leder till högre samhällskostnader, har observerats.
Covid-19 pandemin har resulterat i en snabb omställning till en digital arbetsplats med mer digital kommunikation, som digitala möten, och mer hemarbete. Kommunikationsstöd (exempelvis hörapparater, arbetstekniska hjälpmedel och akustikplanering) är ofta anpassade till individens behov på den fysiska arbetsplatsen och kan vara av mindre nytta vid digital kommunikation och hemarbete. Detta kan få negativa följder för delaktighet i arbetsrelaterad kommunikation.
Syftet med projektet är att undersöka hur utvecklingen mot mer digital kommunikation och hemarbete under Covid-19 pandemin har påverkat delaktighet i arbetsrelaterad kommunikation hos individer med hörselnedsättning eller dövhet.
Resultaten från den föreslagna studien kommer att vara viktiga för att stötta utvecklingen av en inkluderande digital arbetsplats, arbetsmarknads policy och klinisk praktik, samt rådgörande i utvecklingen av hjälpmedel som är kompatibla med den digitala arbetsplatsen.